Home » Servicii » Tremor / tremuratul mainilor
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Tremor / tremuratul mainilor

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie
Tremuratul mainilor sau al capului sunt fenomene deranjante, cu un impact enorm asupra vietii sociale a individului, stanjenindu-l in activitatile zilnice. Tremorul reprezinta o tulburare de miscare in care segmentul/segmentele afectate fac miscari ritmice, incontrolabile, in repaus sau in timpul unei actiuni. Tremorul denota o disfunctie a sistemului nervos central sau periferic, putand avea multiple cauze:
   - tremorul esential, cea mai frecventa forma de tremor de repaus. In acest caz, nu decelam de obicei o cauza obiectiva, dar frecvent pacientul relateaza existenta altor membri ai familiei care sufera sau au suferit aceeasi problema, atestand existenta unui fond genetic.
   - Tremorul parkinsonian, tremor de repaus cu un aspect particular in care degetele par a repeta miscarea de numarare a banilor sau rotire a unei bilute. Pentru a sugera diagnosticul de sindrom parkinsonian medicul va cauta existenta altor semne neurologice, rigiditate, bradikinezie (lentoare), instabilitate posturala.
   - Tremorul distonic survine insotit de posturari anormale ale segmentului afectat (mana, picior). Poate fi suprimat de atingerea membrului afectat sau de relaxare/somn.
   - Tremorul cerebelos este un tremor de actiune, cu aspect neregulat, cand observam ca mana, de exemplu, nu reuseste sa ajunga tinta cu precizie. Acesta apare in leziunile cerebelului. Poate asocia un tremor cvasipermanent, de repaus sau postural, dizartrie, nistagmus etc.
   - Tremor psihogenic, care poate ingloba orice forma de tremor si survine in conditii de anxietate extrema.
   - Tremor, ca efect secundar al unor medicamente, in special psihotrope
   - Tremorul apare de asemenea in alcoolism, intoxicatii cu plumb, hipertiroidism, insuficienta hepatica samd.

Orice forma de tremor poate fi accentuat de emotii puternice (anxietate, panica), oboseala fizica, hipoglicemie, consum excesiv de cafeina sau febra.

Asadar, investigarea unui tremor impune un bilant metabolic sanguin, imagistica cerebrala si testare neurofiziologica. Iar tratamentul trebuie individualizat in functie de cauza tremorului si imapctul severitatii acestuia asupra vietii pacientului.


Pentru un diagnostic si tratament corect, adresati-va unui medic neurolog.
In cadrul Clinica Neurologie .ro, dr Ruxandra Borindel va sta la dispozitie pentru un diagnostic rapid si precis.
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2019 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate