Home » Servicii » Epilepsie
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Epilepsie

Ce este o criza epileptica?

Atacul sau criza epileptica este manifestarea clinica a activitatii paroxistice hipersincrone a unei retele de neuroni, mai mult sau mai puțin extinse la nivel cerebral (in creier). Manifestarile pot fi extrem de variate, dar ele se repeta de obicei identic la acelasi pacient.
Epilepsia este o maladie definita prin aparitia a 2 sau mai multe crize epileptice.

Cum se manifesta crizele epileptice?

Există două tipuri majore de crize: convulsii generalizate și convulsii focale.
I – Crizele generalizate survin atunci cand exista hiperactivitate a neuronilor simultan in ambele emisfere; sunt intotdeauna cu pierderea starii de constienta. Pot avea aspect de convulsii sau de absenta. In timpul episodului, persoana afectata isi poate musca limba, poate pierde urina sau “face spume la gura” (hipersalivatie). Cel/cea care a facut criza nu si-o aminteste si mentine o stare de confuzie si somnolenta dupa aceea.
II – Crizele focale sau crize partiale sunt cele determinate de activitatea aberanta a unui grup restrans de neuroni. Acestea pot fi crize focale simple, in care exista un singur tip de manifestare, sau complexe, cand unde de hiperactivitate se extinde pe o zona mai intinsa a creierul pe masura ce episodul evolueaza.
Crizele focale simple pot fi de tip motor – spasme sau contractii pe cateva grupe musculare sau o jumatate de corp, pot fi senzitive – senzatii de amorteala, furnicaturi pe o regiune mai mica sau mai mare a unei jumatati de corp. Pot surveni sub forma de halucinatii vizuale – senzatie de valuri, puncte luminoase, sau senzatia de micsorare a obiectelor, de exemplu, halucinatii auditive, olfactive etc. Pot fi de asemenea crize vegetative, cresteri de tensiune arteriala, tahicardie, cresterea temperaturii. Aceste din urma manifestari sunt foarte rare, hipertensiunea, tahicardia sau febra fiind de cele mai multe de ori de alta cauza decat cea epileptica.
In criza focala complexa, persoane afectata prezinta de asemenea rupere partiala sau totala a contactului cu mediul, dar manifestarile pot fi mai complexe, cu automatisme simple, repetitive (mestecat, inghitit, fosnit) sau automatisme complexe, repetitive (incheiat nasturi, mers pe jos fara scop, rotire, cotrobait).
In concluzie, crizele epileptice pot lua o multitudine de forme si manifestari din cele mai diverse, criteriul major de suspiciune fiind adus de repetarea identica a episoadelor.

Cum se pune diagnosticul?

Pe baza relatarii episoadelor ciudate medicul poate afirma diagnosticul de suspiciune si va solicita efectuarea unui bilant ce va cuprinde: electroencefalograma (EEG), RMN cerebral si analize de sange in functie si de celelalte elemente care ii pot sugera cauza crizelor, cauza malfunctionarii la nivel cerebral.
EEG-ul tinerei cu furnicaturi neplacute pe mana si piciorul stang indica prezenta unui focar iritativ (zona de creier cu hiperactivitate hipersincrona a neuronilor) la nivel temporal drept si asteptam cu nerabdare si restul bilantului imagistic si de laborator, pentru a afla cauza epilepsiei.

Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2019 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate