Home » Servicii » Asimetria faciala / Pareza faciala
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Asimetria faciala / Pareza faciala

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie
Un zambet frumos este un aspect foarte important in relatiile sociale. Unul dintre atributele frumusetii este simetria. Imaginea unei persoane cu pareza faciala periferica este departe de a fi frumoasa pentru majoritatea, cu exceptia neurologilor care gasesc fascinanta afectarea faciala examinand minutios fiecare muschiulet paralizat al fetei. Cu toate acestea, cu totii suntem constienti de impactul psihologic si fiziologic al asimetriei si recunoastem ca trebuie luate masuri imediat.

Paralizia faciala rezulta din leziunea nervului facial, un nerv cranian, care comanda actiunea a 2/3 dintre muschii fetei. In functie de locul unde este afectat nervul putem defini pareza ca fiind centrala sau periferica.

  Diferentierea intre cele doua o facem evaluand gradul de paralizie al muschilor fetei. Atunci cand este stramba intreaga fata, inclusiv fruntea spunem ca pareza este periferica, adica este atins nervul dupa ce a parasit nucleul din trunchiul cerebral (creier). Daca ochiul se inchide complet si se vad ridurile pe frunte, ramanand doar coltul gurii cazut ne gandim la pareza faciala centrala, adica sunt afectate fibrele de comanda superioare, deci o problema din creier.

Pareza faciala reprezinta o urgenta de diagnostic, desi de cele mai multe ori nu comporta risc vital (nu exista risc imediat de deces). S-a demonstrat ca, in cazul unei pareza faciale periferice, introducerea precoce a medicatiei antiinflamatoare si instituirea unui plan de recuperare medicala sunt cele mai eficiente metode de obtinere a unui zambet simetric, in functie de severitatea afectarii initiale. Intarzierea inceperii recuperarii poate fi cauza refacerii incomplete a nervului. De asemenea, daca exista suspiciunea unei infectii virale, prezenta de vezicule pe canalul otic extern (in ureche), se va introduce si tratament antiviral.


Pentru un diagnostic si tratament corect, adresati-va unui medic neurolog.
In cadrul Clinica Neurologie .ro, dr Ruxandra Borindel va sta la dispozitie pentru un diagnostic rapid si precis.
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2019 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate