Home » Articole » Sportul si epilepsia
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Sportul si epilepsia

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie

Beneficiile sportului sunt multiple, incepand de la cresterea rezistentei fizice si psihice, cu augmentarea stimei de sine, reducerea starilor de depresie si anxietate, o mai buna integrare sociala si prin toate acestea, permitand un control mai bun al epilepsiei.

In alegerea tipului de sport practicat elementele definitorii sunt toleranta la efort fizic, afectiunile medicale asociate si riscurile implicate. De asemenea, este importanta o hidratare corecta si alimentatie echilibrata pentru a evita episoadele de hipoglicemie determinate de efortul fizic. Este interzis consumul de steroizi si alte anabolizante musculare.

Se vor prefera sporturile ce implica un efort fizic usor-moderat, in spatii bine ventilate sau in aer liber: alergari usoare, ciclism, tenis de masa, golf, yoga, de exemplu. Pentru siguranta dvs este preferabila purtarea echipamentelor specifice de protectie: casca, genunchiere, cotiere.

Se recomanda evitarea sporturilor de contact, violente: box, lupte libere, hockey, fotbal american, arte martiale, deoarece acestea pot determina modificari de reactivitate la nivel cerebral atat prin consumul de adrenalina implicat cat si prin leziunile secundare loviturilor. In ceea ce priveste artele martiale, se vor prefera formele cu miscari lente, mai putin agresive, in care accentul se pune pe concentrare, tonifiere si relaxare.

De asemenea, sporturile care presupun descarcare de adrenalina, expunerea la riscuri extreme sunt de evitat: catarare montana, parasutism, windsurfing. Deoarece inotul aduce semnificative beneficii pentru sanatate este dificil sa-l consideram complet interzis insa trebuie sa se evite inotul nesupravegheat in ape libere: rauri, mare.
Desi prezenta crizelor comitiale poate limita activitatea dvs fizica este important sa alegeti un sport potrivit capacitatii dvs de efort si sa-l practicati cu regularitate., , , ,
 
Intreaba medicul
Nume*
Email*
Intrebare*
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2018 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate