Home » Articole » Monitorizarea functiei cerebrale: EEG versus RMN functional
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Monitorizarea functiei cerebrale: EEG versus RMN functional

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie

Electroencefalografia este un instrument de monitorizare a activitatii cerebrale. Inregistrarea electroencefalografica permite masurarea activitatii electrice generate de diferite regiuni corticale ale creierului. Neuronii comunica intre ei prin semnale electrice de foarte mica intensitate, atunci cand grupuri de neuroni descarca semnale in mod sincron, prin sumarea acestora se poate inregistra activitate electrica la nivelul scalpului.Aceste campuri electrice se modifica foarte rapid, astfel ca electroencefalograma poate capta informatii in timp real cu o sensibilitate de pana la 1 milisecunda (in functie de rata de esantionare utilizata). De exemplu, la stimulare luminoasa putem vedea aproximativ imediat (o intarziere de 50-100msec) procesele cerebrale declansate de fasciculul luminos intermitent. De asemenea, in monitorizare indelungata (ore-zile) EEG-ul ne aduce informatii despre starea creierului, somnolenta, stare de veghe, concentrare.

 

Pe de alta parte trebuie inteles faptul ca semnalele neuronale sunt de foarte mica intensitate astfel ca pentru a produce o modificare la nivel cortical este necesar ca mai multi neuroni sa declanseze semnale relativ sincron. La nivelul electrozilor de suprafata se vor inregistra simultan atat activitatea de la suprafata creierului cat si cea din profunzime. De aceea acuratetea spatiala a informatiei obtinute poate varia.

 

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara functionala la nivel cerebral permite aprecierea activarii diferitelor arii corticale prin masurarea fluxului sanguin pornind de la premisa ca neuronii activi necesita o mai buna irigare. Deoarece modificarile fluxului sanguin sunt mai lente, rezolutia temporala a RMN-ului functional este mica. Avantajul il constituie acuratetea localizarii spatiale a regiunilor inspectate. Pe imaginile de RMN functional se pot reconstitui cu acuratete straturile corticale si regiunile testate. Pe de alta parte, efectuarea unui RMN functional necesita existenta unei aparaturi costisitoare si rabdarea pacientului de a rezista un timp indelungat in tubul RMN fara sa se miste.

 

Asadar, electroencefalograma ramane instrumentul de electie de monitorizare in timp real a modificarilor functionale la nivel cerebral. Pentru cresterea acuratatii spatiale a informatiei, aceasta investigatie se poate completa cu o examinare imagistica cerebrala de tip computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara standard.

 

In cadrul cabinetului de neurologie efectuam EEG standard si de lunga durata.monitorizare EEG, RMN functional, monitorizare functie cerebrala, EEG de lunga durata, realizare EEG Bucuresti
 
Intreaba medicul
Nume*
Email*
Intrebare*
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2019 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate