Home » Articole » Istoria electromiografiei
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Istoria electromiografiei

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie

Electromiografia este o metoda de investigare a functionarii sistemului neuro-muscular ce si-a castigat un loc de necontestat in bilantul neurologic. Si-a demonstrat utilitatea in demonstrarea prezentei si severitatii neuropatiilor, tulburarilor de coordonare nerv-muschi sau in patologia musculara.

 

Rolul curentului electric in testarea functionala a contractiei musculare a fost demonstrat de Alessandro Volta (1745-1827), care a conceput un dispozitiv ce genera curent electric pentru a stimula muschii. Termenul "volt" vine de la numele acestuia. Luigi Galvani in 1791 a demonstrat pe muschi de broscuta ca aplicarea curentului electric determina contractie. Abia in 1850 Guillaume Duchenne a aplicat curent electric pe un muschi electric si apoi a demonstrat functia a aproape tuturor muschilor faciali.

 

In 1876 Etienne Marey a folosit termenul de electromiografie. In 1929, Adrian si Bronk au conceput acul electrod concentric, iar in 1944 la Universitatea din Montreal Herbert Jasper construia primul electromiograf. Abia in anii 1960 au fost creati primii electrozi de suprafata si utilizati in cercetare de catre Hardyck. John Basmajian a scris primul tratat de electromiografie in 1962, iar in 1965 a fondat Societatea Internationala de Kineziologie Electrofiziologica (ISEK).

 

La finalul anilor 1970 a inceput productia de masa pentru electrozii de suprafata utilizati in aplicatiile electromiografice, iar din acesti ani investigatia electromiografica si neurografica a inceput sa fie folosita de rutina in investigatiile clinice, cunostintele medicale in interpretarea informatiilor obtinute avansand rapid deoarece comunicarea a fost favorizata de aparitia internetului.Guillaume Duchenne EMG, Etienne Marey electromiografie, Adrian si Bronk acul electrod emg, Herbert Jasper electromiograf, John Basmajian tratat de electromiografie
 
Intreaba medicul
Nume*
Email*
Intrebare*
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2019 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate