Home » Articole » Cafeina, drog sau mare binefacator
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Cafeina, drog sau mare binefacator

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie

Cafeaua de dimineata este unul dintre tabieturile obisnuite ale romanilor. In cantitatile consumate uzual, cafeina creste capacitatea de atentie si concentrare, desi unele persoane prezinta o sensibilitate la cafeina manifestand la doze moderate, efecte adverse: anxietate, insomnie, tahicardie. Aceste efecte negative apar de obicei la doze de 5-10 ori mai mari.

 

Cafeina se gaseste in cafea, ceaiuri, bauturi de tip cola si ciocolata, bauturi energizante. Cafeaua arabica contine 70-120 mg cafeina/150 ml, in timp ce robusta contine 130-220 mg/150 ml, iar ceaiurile in jur de 30-40 mg/150 ml.

 

Din punct de vedere biochimic si metabolic, cafeina este similara structural cu acidul uric si se metabolizeaza (este degradata in organism) in principal in paraxantine, care se elimina pe cale urinara. Eliminarea lor este accelerata de consumul de contraceptive orale sau nicotina. Timpul de degradare al cafeinei este alungit in sarcina si la persoanele care au un consum indelungat de contraceptive orale.

 

In studii comparative s-a demostrat ca aportul de cafeina creste capacitate de atentie si concentrare, creste rapiditatea miscarilor, influenteaza ritmul somn-veghe. De asemenea, atat ceaiul cat si cafeaua au efecte asupra starii de spirit si a sistemului nervos autonom (de exemplu, transpiratia), iar la concentratii mari pot creste tensiunea arteriala diastolica.

 

Cafeina este cea mai utilizata substanta psihoactiva si, de-a lungul timpului, a fost considerata un drog. Notiunea de drog include efecte stimulante asupra activitatii cerebrale si eliberarea de dopamina in circuitele pentru recompensa, motivatie si dependenta. In dozele consumului uman moderat, cafeina nu activeaza circuitele dopaminergice de dependenta, insa acestea sunt activate la concentratii mai mari, cand se produc modificari si in structurile ce controleaza ritmul somn-veghe.

 

In timp ce efectele benefice la doze uzuale sunt de necontestat, cafeaua nu este considerata un drog, insa este luat in discutie situatia sevrajului la cafeina (renuntarea la consumul de cafea) care poate genera tulburari neurologice trecatoare.aportul de cafeina creste capacitate de atentie, clinica neurologie, cafeina nu activeaza circuitele dopaminergice de dependenta, tulburari neurologice trecatoare, cafeina este similara structural cu acidul uric
 
Intreaba medicul
Nume*
Email*
Intrebare*
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2018 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate