Home » Articole » Atrofie cerebrala
Programari telefonice la:   0726.33.00.33

Atrofie cerebrala

Dr. Borindel Ruxandra
Medic specialist neurologie

Atrofia cerebrala reprezinta scaderea volumului cerebral, observata pe imaginile achizitionate prin tomografie (CT) sau RMN cerebral. Acesta nu reprezinta un diagnostic, ci este rezultatul unor afectiuni ce pot determina atrofie focala/parcelara sau generalizata. De asemenea, tot ca atrofie poate fi descrisa si involutia cerebrala in raport cu varsta. In primul rand trebuie subliniat ca nu se foloseste in practica curenta un instrument standardizat de definire a gradului de atrofie, aceasta fiind interpretata in functie de experienta examinatorului (medicul radiolog).

Diferite tipare de atrofie cerebrala pot orienta catre anumite diagnostice. Astfel, gasim atrofie focala (o regiune cerebrala are un volum mai mic decat in mod normal) secundar unor leziuni cerebrale dupa accidente vasculare cerebrale, leziuni de scleroza multipla sau encefalite, posttraumatic. Acesta fiind rezultatul pe termen lung al involutiei unor arii cerebrale, prezinta caracter sechelar. 

Atrofia cerebrala generalizata este de obicei rezultatul bolilor neurodegenerative, insa interpretarea acesteia luand in calcul si involutia legata de varsta este deseori dificila. De aceea se foloseste aceasta informatie in diagnostic doar atunci cand se observa si o predilectie de afectare a anumitor regiuni cerebrale. De exemplu, in abuzul de cronic de alcool – atrofie cerebeloasa, boala Pick – afectare severa la nivel frontal si temporal anterior, in boala Huntington – capul nucleilor caudati, degenerare corticobazala – regiunea parietala posterioara si frontala, in paralizia progresiva supranucleara – atrofia mezencefalului, nucleilor bazali si lobilor frontali, in dementa Alzheimer – atrofie hipocampica severa. Atrofie generalizata poate apare in leucodistrofii sau encefalomiopatii mitocondriale, acestea fiind afectiuni genetice ce debuteaza la o varsta mai tinara.

Unele studii demonstreaza prezenta unei atrofii generalizate si cu predilectie catre anumite regiuni la persoanele cu durere cronica ( regiunile silviene si orbito-frontale preponderent, acestea fiind ariile de integrare superioara pe caile durerii), in depresie sau alte boli psihice. Si este de retinut ca studiile nu demonstreaza existenta unor deficite functionale (cognitive) semnificative direct proportionale cu gradul de atrofie. Nu s-a demonstrat probabilitatea reversibilitatii atrofiei dupa tratamentul satisfacator al afectiunii de fond. De asemenea, se cerceteaza si alti factori ce ar fi implicati in cresterea ratei de progresie a atrofiei, ca de exemplu nivelurile crescute de homocisteina. Cunoscut fiind ca hiperhomocisteinemia creste riscul de boala Alzheimer, este in studiu efectul unor doze mari de vitamina B asupra atrofiei cerebrale la persoanele cu deficit cognitiv usor.

Multe dintre afectiunile caracterizate prin atrofie cerebrala se manifesta prin dementa (afectare progresiva a memoriei sau capacitatii intelectuale, orientarii vizuo-spatiale sau deficite de organizare si efectuare a anumitor actiuni: spalat, gatit, mancat etc), crize comitiale (episoade confuzionale sau miscari repetitive sau pierderi ale starii de constienta), ori afazie (tulburari de vorbire).

In concluzie, desi atrofia cerebrala poate fi expresia unei boli neurodegenerative, nu exista un instrument standardizat de cuantificare a acesteia. Prezenta unei atrofii cerebrale poate impune control neurologic riguros cu evaluare cognitiva si interpretare prudenta cu evaluarea unor deficite metabolice ce pot anticipa manifestarea unei demente.scaderea volumului cerebral, atrofie focala parcelara, involutie cerebrala, leucodistrofii, mitocondriale
 
Intreaba medicul
Nume*
Email*
Intrebare*
Fa-ti o programare

*Veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp pentru a confirma ziua si ora consultatiei.

Blvd Tineretului, nr 41, Sector 4, Bucuresti Vis-a-Vis de Palatul Copiilor, Parcul Tineretului

Telefon programari: 0726.33.00.33

Consultatii neurologice

Investigatii EEG

2019 © Clinica neurologie. Toate drepturile rezervate